Odżywiamy skórę

Cześć! Dziś napiszę wam jak odżywić skórę od środka, czyli co takiego jeść, aby nadać jej blasku.


Po pierwsze arbuz. Ten owoc posiada dużo likopenu, a jego pestki są źródłem potasu. Arbuz zawiera tak że dużo wody. Działa na obniżenie ciśnienia krwi. Dzięki zawartym w nim antyoksydantom zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego. Arbuz jest też owocem małokalorycznym, więc dietetycy mogą go bez obaw jeść, ponadto pomaga w walce z chorobami oczu i wspomaga organizm w astmie. Likopen zawarty w arbuzie jest efektywny w walce z rakiem, czy przerostem prostaty. Zawarta w nim witamina B wspomaga metabolizm i poziom energii w organizmie.
Częste jedzenie arbuza poprawia stan naszej skóry - staje się ona bardziej nawilżona i wygląda młodziej, obniża również ryzyko złego wpływu słońca na skórę o 40%. A wszystko dzięki zawartości likopenu, który filtruje szkodliwe promienie UV.


Kukurydzazapobiega chorobom oczu, dodatnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie, a to wszystko dzięki sporej dawce witaminy A. Posiada zdolność blokowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy nowotworowe. Dzięki zawartości cynku, wzmacnia odporność, wpływa na gojenie ran, a także bierze udział w mineralizacji kości.


Pomidorten owoc najwięcej wartości odżywczych zawiera w miąższu, znajdującym się bezpośrednio pod skórką. Dlatego tak ważne jest, by sparzyć pomidory przed jedzeniem lub dodaniem do potrawy, a nie bezlitośnie obierać i wyrzucać skórkę z miąższem. Pomidor wzmacnia odporność (dzięki wit. C), chroni przed starzeniem się skóry (dzięki wit. E), poprawia wzrok (dzięki wit. A), koi nerwy (dzięki wit. B). Oprócz tego, jest źródłem likopenu.


Śliwki zdecydowanie są dla osób z cerą naczynkową -wspomagają przepływ krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Zawierają wiele potrzebnych organizmowi składników, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez i błonnik. Mają także dużo witamin: A, C, K, E, B6, zawierają polifenole, działają antyoksydacyjnie.


Agrestwspiera układ kostny i mięśniowy, zapobiega anemii. Świetnie wpływa na układ pokarmowy, obfituje również w antyoksydanty dzięki czemu troszczy się o naszą skórę opóźniając procesy starzenia. Dba o cerę i nadaje jej ładniejszy kolor (dzięki witaminie A).


Orzechy zawierają biotynę , dzięki nim włosy przestają wypadać. Zarówno orzechy włoskie, jak i laskowe są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Truskawkiposiadają więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w nich witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych. Wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi.

Czereśnie - Czereśnie są zdrowe, posiadają wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na nasz wygląd i zdrowie. Systematyczne ich jedzenie sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i jędrna. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. 

To tyle co do polecanych przeze mnie owoców i nie tylko dobrze wpływających na nasze ciało. Najlepiej pamiętać jeszcze, aby pić WODĘ. Mam nadzieję, że wśród podanych przeze mnie przykładów znaleźli się wasi ulubieńcy. 
Zaglądajcie tu często! Pa!

1 komentarz: